Yleistä tietoa pitbulleista.

Amerikanpitbullterrieri (APBT) on perinteikäs, vanha koirarotu. Kirjallinen sukupuu puhdasrotuisella APBT:lla ulottuu yleensä 1900-luvun alkuun. APBT tunnetaan myös nimellä Pit Bull.

Amerikanpitbullterrieri on Suomessa vielä kohtalaisen huonosti tunnettu koirarotu. Yleensä ihmisten ainut mielikuva tästä koirarodusta on saatu kuulopuheiden tai puolivillaisten lehtijuttujen kautta. Lemmikin ollessa median silmätikkuna aiheuttaa se omistajalle jatkuvaa huolta ja murhetta. Tilannetta pahentaa myös se, että Suomessa Suomen Kennelliitto ry. ei katso suopeasti koirarotuja, joita se itse ei rekisteröi, eikä SKL täten anna julkisuuteen muita kuin amerikanpitbullterrierivastaisia lausuntoja. Tämä väärään faktaan perustuva median puolelta aiheutuva paine asettaa aivan omaa luokkaansa olevia erityisvaatimuksia amerikanpitbullterrierin omistajalle. Lisäksi Suomeen on pesiytynyt iso kanta rekisteröimättömiä pitbull-tyyppisiä koiria, joilla ei ole mitään tekemistä oikean amerikanpitbullterrierin kanssa. Esimerkiksi Finnish American Pit Bull Terrier Association ajaa näiden rekisteröimättömien pitbull-tyyppisten koirien asiaa ja sotkee näin ihmisten mielessä kaksi asiaa - pitbull-tyyppinen koira ei ole sama asia kuin aito pitbull.

Kaikki tämä kielteinen media- ja yhdistyshömpötys on kuitenkin pieni suru verrattuna iloon omistaa aito, puhdasrotuinen amerikanpitbullterrieri.

Amerikanpitbullterrieristä kiinnostunut kohtaa myös muita ongelmia ja omituisuuksia. Amerikanpitbullterrierinä kaupitellaan ja nykyään jopa "kasvatetaan" koiria, jotka eivät ole amerikanpitbullterrierejä. Tämä ongelma oli aikaisemmin tuttu mm. Ruotsissa ja Venäjällä mutta nykyään myös Suomessa voi ostaa monirotuisen koiran, jota kaupitellaan hyväuskoisille pitbullina. Yleensä nämä koirat ovat alunperin Venäjältä tulleita amstaffi-risteytyksiä, jotka ostajan toiveiden mukaisesti myydään pitbullina. Lisäksi Suomessa on jo useita henkilöitä, jotka tieten tahtien astuttavat paperittomat pitbull-tyyppiset koirat keskenään ja myyvät näitä aitoina pitbulleina. Näillä koirilla ei ole rekisteripapereita, joten siitä erottaa heti, että kyseessä ei ole aito pitbulli.

Nyrkkisääntönä:

• Jos olet epävarma, on koira sekarotuinen.
• Jos koiralla ei ole rekisteripapereita, on koira sekarotuinen.
• Jos koira on Venäjältä, Virosta tai Itä-Blokista, on koira sekarotuinen.
• Jos koiralla on BFKC, ADBA, SDR, AADR tai UKC rekisteripaperit*, on kyseessä aito pitbulli.

*) rekisteripapereissa on eroja mutta tuossa on jo hyvä alku.

APBT on kokoisekseen voimakasrakenteinen, keskikokoinen koira. Ulkonäkö vaihtelee suuresti yksilöiden välillä, verrattuna moneen muuhun koirarotuun. Selvän jalostustaustan omaava amerikanpitbullterrieri on työkoira, eli rotua ei ole näyttelyjalostettu. Samasta syystä pitbull on terverakenteinen ja tukevaa, kestävää mallia oleva koirarotu. Samasta syystä pitbullilla ei ole selkeää rotumääritelmää - siksi koska sitä ei tarvita.

Amerikanpitbullterrieri on ulkonäöltään lyhytkarvainen, kompakti, lihaksikas ja leveähymyinen koira, joka on taatusti valmis seuraamaan omistajaansa minne vain ja koska tahansa.

Yhteistä kaikille amerikanpitbullterriereille on se, että ne ovat ihmisten kanssa hyvin toimeen tulevia ja yleensä muiden koirien kanssa vähemmän kavereita. Amerikanpitbullterrieri ei aiheuta ongelmia perheen hierarkiassa. Pitbullterrierit eivät koskaan kyseenalaista ihmisen paikkaa perheen päänä. Pitbulli ei ole pelottava, se ei komentele, eikä se ole vaativa ihmisiä kohtaan. Lyhyesti sanottuna, amerikanpitbullterrierit ovat mainioita lemmikkejä.

Amerikanpitbullterrieristä löytyy ominaisuuksia tarpeen mukaan. Pitbulli ei ruikuta ulkoilua päivän mittaan mutta on pitkälläkin lenkillä väsymätön kaveri ja aina valmiina toimintaan, hauskanpitoon ja oppimaan uutta.

Lähinnä APBT:ä sukua olevat koirarodut ovat amerikanbulldoggi, amerikanstaffordshirenterrieri, staffordshirenbullterrieri ja bullterrieri.
Ulkonäöltään APBT eroaa edellä mainituista seuraavanlaisesti:

• Amerikanstaffordshirenterrieri (AST) - ei voida päätellä ulkonäön perusteella onko kyseessä AST vai APBT. Suurempi muoto- ja kokovaihtelu voisi löytyä APBT-rodusta, jota ei ole muotojalostettu. AST-rotu erkani APBT-rodusta omille teilleen vasta vuonna 1936. Kyseessä oli jo silloin varsin homogeeninen koirarotu, suurta eroa ei ole vieläkään syntynyt. Ainut varma tapa erottaa AST ja APBT on sukupuu. AST-koirat ovat useimmiten risteytys jalostettuja kun taas APBT:t ovat työkoirien tapaan linjajalostettuja. Joissakin maissa AST:n korvat typistetään, mitä ei juurikaan harrasteta APBT:n keskuudessa, paitsi UKC näyttelykoirilla.
• Staffordshirenbullterrieri (SBT) - yleensä selvästi lyhytselkäisempi ja matalajalkaisempi, kuin APBT. Massaltaan ei SBT kuitenkaan jää jälkeen APBT:sta.
• Bullterrieri (BT) - pään muoto on paras tunniste, päin vastoin kuin APBT:lla, bullterrierillä ei ole otsapengertä. Bullterrierit ovat yleensä myös suurempia. Ero oli paljon vähäisempi vuosisadan vaihteessa.

APBT on sopiva valinta kelle tahansa joka tarvitsee itselleen hyvän lemmikin ja uskollisen ystävän. Omistajan on luonnollisesti tunnettava vastuu koirastaan ja tekemisistään. Pitbulli ei ole sopiva koirarotu sellaiselle joka haluaa päteä koiransa avulla.

Ainutlaatuiseksi ja täysin muista koiraroduista poikkeavaksi amerikanpitbullterrierikoiran tekee sen saama huono kohtelu julkisuudessa. Mitään muuta koirarotua ei ole kohdeltu niin kaltoin kuin pitbullia. Pelkästään Iso-Britanniassa on lopetettu 1990-luvulla lähes 6 000 pitbullterrieriä APBT-vastaisen lain nojalla, joka perustuu pelkästään virheellisiin tietoihin.
Onneksi moni havahtunut ottamaan selvää asioiden todenperäisyyksistä ja samalla löytänyt itselleen uskollisen ystävän. Amerikanpitbullterrierin omistaminen on pitbullperinteiden ylläpitoa parhaimmillaan. Koirat pidetään hyvässä kunnossa ja muihin pitbullomistajiin pidetään tiivistä yhteyttä.

Pystymme itse vaikuttamaan minkälaiseksi amerikanpitbullterrierin julkinen kuva muovautuu. Vaikka yksittäinen koiranomistaja saattaa vaikuttaa vähäpätöiseltä on juuri hänellä suurin panos pelissä - oma lemmikkikoira.

Amerikanpitbullterrierin maine tuntuu paranevan ja yhä useampi ihminen - myös täällä Suomessa - on löytänyt itselleen tämän verrattoman koirarodun.

Löydä pitbulli - klikkaa linkkiä ja yritä etsiä aito pitbull muiden koirien joukosta:

Linjoista - Amerikanpitbullterrieristä löytyy useita eri linjoja, jotka ovat maailmankuuluja. Näitä linjoja ovat mm. Colby, Bolio, Jeep, Carver, Chinaman, jne. Nämä kaikki ovat perinteisiä, tunnettuja pitbull-linjoja ja näitä linjoja löytyy useissa koirissa tänä päivänä. Mikäli olet kiinnostunut linjajalostetusta pitbullista, ota yhteyttä sen linjan kasvattajaan ja olet jo oikeilla jäljillä. Eri linjoista riittääkin sitten juttua ja mielipiteitä löytyy tästäkin asiasta useita erilaisia. Kullakin linjalla on omat kannattajansa ja kasvattajansa sekä vannoutuneet harrastajansa.

 

Copyright © Suomen pitbull-yhdistys - Takaisin etusivulle