Pitbullin rotumääritelmä.

Amerikanpitbullterrieri on kokoisekseen voimakasrakenteinen, keskikokoinen koira. Ulkonäkö vaihtelee suuresti yksilöiden välillä, verrattuna moneen muuhun koirarotuun. Selvän jalostustaustan omaava amerikanpitbullterrieri on työkoira, eli rotua ei ole näyttelyjalostettu. Samasta syystä pitbull on terverakenteinen ja tukevaa, kestävää mallia oleva koirarotu. Samasta syystä pitbullilla ei ole selkeää rotumääritelmää - siksi koska sitä ei tarvita. Tässä kuitenkin lyhyt katsaus siihen, miltä pitbulli yleensä näyttää.

alkuperä: Yhdysvallat
ulkonäkö: keskikokoinen, lyhytkarvainen, ruusukorvat
korkeus: n. 50 cm, polvenkorkuinen
paino: noin 17 - 25 kg
pää: pää on lyhytkalloinen ja leveäposkinen
silmät: mantelinmuotoiset
kuono: keskipitkä tai lyhyt, huulet lurpat, kirsun värillä ei merkitystä
jalat: etujalat suorat ja kauttaaltaan lihaksikkaat. Takajalat voimakkaat.
runko: lihaksikas ja urheilullinen
väri: kaikki värit
luonne: rauhallinen, kuitenkin helposti innostuva ja leikkisä
rekisteröinti: puhdasrotuinen pitbulli on aina rekisteröity esim. Bona Fide Kennel Club (BFKC), Sporting Dog Registry (SDR), American Dog Breeders Association (ADBA) tai United Kennel Club (UKC).

Aito, alkuperäinen amerikanpitbullterrieri on sopusuhtainen koira kaikin puolin. Se ei ole yleensä yli 25-kiloinen, se ei ole liioitellut paksu tai pullea, vaan enemmänkin lihaksikas ja jäntevä. Pitbull-harrastajat kokevat kunnia-asiakseen pitää pitbullinsa sopusuhtaisen timmeinä, ei niinkään pulleina paksukaisina. Pulleat koirat ovat yleensä muunrotuisia, sillä massaa arvostetaan mm. näyttelykehässä.

 

Copyright © Suomen pitbull -yhdistys - Takaisin etusivulle