Pitbullien historia.

Amerikanpitbullterrierin tyyppisiä koiria on aina ollut olemassa. Ensimmäiset tarkat kuvaukset tästä rodusta ovat niinkin vanhoja kuin 1500 -luvulta. Näissä vanhoissa maalauksissa koirat ovat metsästyskäytössä. Tämän jälkeisissä kuvauksissa pitbullterrieri toimi karjankasvattajan ja teurastajan apuna karjan erottelussa ja käsittelyssä. Samalla amerikanpitbullterrierille lankesi myös muut koiran työtehtävät ja vahtikoirana olo. Olosuhteet olivat varmasti ankarat nykyoloihin nähden ja jo senkin takia pitbullterrierit jalostuivat vahvoiksi, rohkeiksi ja tasapainoisiksi koiriksi. Nämä ominaisuudet ovat osoittautuneet vertaansa vailla oleviksi myös muussa käytössä. Esimerkiksi taakanvetokilpailussa on amerikanpitbullterrierin peräänantamattomuus on se voimavara jolla koira saa liikkeelle jopa omaan painoonsa verrattuna 80-kertaisia taakkoja.

Siirtolaisten mukana amerikanpitbullterrieri kulkeutui uudelle mantereelle ja pysyi siellä muuttumattomana. Samaan aikaan rodun Eurooppaan jääneet sukulaiset jalostettiin näyttelytoiminnassa ulkomuodoiltaan näyttävämmän ja erikoisemman näköisiksi. Esimerkiksi James Hinks aloitti 1850-luvulla bullterrierin jalostuksen. Bullterrieri oli vielä 1800-luvun lopulla hyvin paljon amerikanpitbullterrierin näköinen.

Amerikanpitbullterrieriä ryhdyttiin rekisteröimään United Kennel Clubissa vuonna 1897 ja muutamaa vuotta myöhemmin American Dog Breeders Associationissa. Nämä molemmat yhdistykset ovat vielä tänä päivänä tärkeitä pitbullia rekisteröiviä yhdistyksiä. Vuonna 1936 amerikanpitbullterrieriä ryhdyttiin rekisteröimään American Kennel Clubissa uudella nimellä, staffordshirenterrieri. Tämä nimi muutettiin 1970-luvulla amerikanstaffordshirenterrieriksi erotukseksi starffordshirenbullterrieristä, jota Englannin TKC alkoi rekisteröimään 1950-luvulla.

1900-luvun alussa amerikanpitbullterrierin maine oli erinomainen. Rotu oli rohkeuden ja itsenäisyyden vertauskuva. Amerikanpitbullterrieri oli Yhdysvaltojen kansalliskoira ja esiintyi maailmansotien propaganda-julisteissa. Pitbulli oli elokuvatähti, mm. Rascals-sarjassa ja se pääsi ainoana koirana LIFE-lehden kanteen. Pitbulli oli myös eniten palkittu sotakoira 1. maailmansodassa.

Toinen maailmansota siirsi koiraharrastukset taka-alalle ihmisten mielistä pitkiksi aikaa. Samalla amerikanpitbullterrieri ja monet muut koirarodut vaipuivat unholaan odottamaan parempia aikoja.

1960-luvulla eläinaktivismi-liike nosti ensimmäistä kertaa päätään. Tietyt eläinaktivistit Yhdysvalloissa kiinnittivät huomiota erittäin hyvämaineisen koirarodun, amerikanpitbullterrierin, käyttämiseen koiratappeluissa. Nämä eläinaktivistit kokivat että pitbull, joka oli agressiivinen toisia koiria kohtaa, voisi olla agressiivinen myös ihmistä kohtaan. Näinhän asian laita ei ole. Nämä eläinaktivistit ryhtyivät puuhaamaan toimia pitbull-koiria vastaan. Tästä alkoi pitbull-rodun epäsuosio mediassa. Tätä on jatkunut erittäin voimakkaasti 2000-luvulle saakka, eikä loppua näy. Huolimatta pitbullien erinomaisesta maineesta kaikkien rodun harrastajien keskuudessa, huolimatta siitä että amerikanpitbullterrieri on esimerkiksi USA:n suosituin terapiakoirarotu, huolimatta siitä että kaikissa maailman purematilastoissa pitbull komeilee häntäpäässä ja rodut kuten kultainennoutaja, dalmatialainen, cockerspanieli, dobermann, jne. johtavat purematilastoja kirkkaasti, huolimatta siitä että pitbull on erittäin ihmisrakas ja ystävällinen koira, jatkuu median ajojahti pitbulleja kohtaan ympäri maailman. Syytä tähän ei järjellisesti pystytä selittämään, mutta tästä nimenomaisesta syystä jokaisella pitbull-harrastajalla ja pitbull-aktivistilla on erittäin suuri vastuu rodun maineesta. On erittäin tärkeää että pidämme koiristamme hyvää huolta ja että jaamme oikeaa tietoa pitbulleista kaikille jotka ovat haluavat tätä tietoa vastaanottaa. Meidän jokaisen vastuulla on pitbullien tulevaisuus.

 

Copyright © Suomen pitbull -yhdistys - Takaisin etusivulle